legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Varrat helyett csiganyál

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.06.24.

Meztelen csigák nyála adott ötletet a kutatóknak a legújabb ragasztó kifejlesztéséhez, mellyel akár a műtét utáni varratok is helyettesíthetők lesznek a jövőben.

A meztelen csigák veszély esetén nagy mennyiségű ragacsos anyagot választanak ki: a csiganyál tömege akár az állat súlyának 5%-a is lehet. Az állatok a csiganyál segítségével rögzülnek a felületre, így próbálják meg elkerülni, hogy a ragadozók felfalják őket.

Amerikai kutatók a csiganyálat tanulmányozva megállapították, hogy a kiváló tapadást pozitív töltésű fehérjeláncok jelenléte segíti, ezért ilyen vegyületeket az általuk kifejlesztett mesterséges ragasztóanyagba is beépítettek. A ragasztó ezen kívül kalciumionokat, poliszacharidot (kitozánt) polimerizált amint (poliallil-amin) tartalmaz, egyszerre kötődik elektrosztatikus kölcsönhatás és kovalens kötés révén a felülethez. Az új ragasztóval összekapcsolt anyagok közötti „kötés" felszakításához háromszor akkora erő szükséges, mint az eddig orvosi célra alkalmazott ragasztókkal összeillesztett anyagok szétválasztásához. Az új ragasztó legnagyobb előnye az eddig piacra került többkomponensű ragasztókkal szemben, hogy nem tartalmaz az emberre nézve mérgező komponenst. Az új ragasztónak nem jelentenek akadályt a nedves felületek sem, tesztelték már sérült sertésszíven és egérmájon, valamint porcokon is. A kutatók szerint az új ragasztó helyettesíthet műtéti varratokat, illetve egyszerűsítheti implantátumok szervezeten belüli rögzítését, valamint a sebkezelést is.

Forrás: wyss.harvard.edu, HVG, Wikipédia; Kép forrása: flickr.com

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez