legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Üveggyártás a digitális jövő szolgálatában

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.10.30.

Az üveggyártás története 4000 évre nyúlik vissza, azt hihetnénk, hogy már semmi újítást nem lehet benne kitalálni.

Az üveggyártás legfontosabb alapanyagai a homok, a szóda és mészkő, melyet további összetevőkkel egészítenek ki speciális céloknak megfelelően. A poharaknak és palackoknak szép csillogást kölcsönöz a hozzáadott ólom, a hőállóságot pedig bórral lehet javítani. Ha a fény üvegen való áthaladását gyorsítani szeretnék, akkor germániumot adnak hozzá, ellenkező hatást fluorral lehet elérni.

Az érintőképernyők megjelenése új fejezetet nyitott az üveggyártás történetében, ezeknél ugyanis egy erős, de vékony üveglap előállítása volt a cél. Az ujjhegy érintésének hatására egy apró változás következik be a kijelző adott pontjának elektromos töltésében, ennek a változásnak a közvetítéséhez nem lehet túl vastag üveget választani, a vékony üvegek azonban nagyon sérülékenyek. Egy amerikai üveggyártó cég kidolgozott egy speciális gyártási technológiát, amihez szilíciumot, alumínium-oxidot és nátrium-hidroxidot használnak. A felsorolt anyagok keverékét megolvasztják és az olvadékot egy V-alakú vályúba öntik és hagyják lefolyni ennek az oldalán. A két irányból lefolyó anyag a vályú alján egyesül és egyetlen üveglapot képez, amelyet később káliumsókat tartalmazó forró fürdőben edzenek. Az ilyen technológiával gyártott üveg a Gorilla Glass nevet kapta. Az előállítási módszer nagy előnye, hogy nagyon tiszta, szennyezésektől mentes üveget lehet előállítani. A Gorilla Glass-ok legújabb generációja 1 mm-nél vékonyabb, ha azonban kijelzővel lefelé leejtjük a földre a Gorilla Glass üvegből készült kijelzővel ellátott telefont, akkor az 5-ből 4-szer nem törik el. Ez a speciális üveg ma már 5 milliárd okostelefon, tablet, laptop és egyéb érintőképernyős eszköz kijelzőjét adja.

Forrás: The Economist, prohardver.hu, corning.com; Kép forrása: flickr.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez