legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Űrbányászat

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.07.27.

Egyre több fejlett ország lát fantáziát abban, hogy nyersanyagigényeit a jövőben az űrből elégítse ki. Mikor jöhet el az űrbányászat ideje?

Évről évre egy több automata űrhajó indul útnak azzal a céllal, hogy felderítsék a Földhöz közeli aszteroidák nyersanyagkészleteit. A japánok például jövőre tervezik elindítani a Hajabusa űrhajót, hogy két évvel később visszatérjen az Itokava kisbolygóról vett mintákkal. Az amerikaiak már fel is bocsátottak egy űrszondát a Bennu kisbolygóra, melynek küldetése 2023-ig tart. A NASA a későbbiekben robotokat is akar küldeni egyes aszteroidákra, hogy azok nagyobb darabokat szakítsanak le belőlük és állítsanak Hold körüli pályára. Ott amerikai űrhajósok begyűjtenék a mintákat és megvizsgálnák összetételüket. A jövőben a Hold is értékes nyersanyagok forrása is lehet: pl. a hélium-3 izotópé, amelyet a fúziós reaktorokban terveznek felhasználni a fizikusok. Már létezik egy internetes adatbázis (Asterank), amely az egyes kisbolygók nyersanyagaihoz való hozzájutás költségeit és az ott realizálható profitot tartalmazza. A fentebb említett Bennu a becslések szerint 185 millió dollárt termelhet annak, aki kibányássza az ásványkincseit.

Luxemburg már törvényt is hozott arról, hogy a vállalatok milyen feltételek mellett használhatják fel az űrből származó alapanyagokat. A nagyhercegség képviselői szerint a 2030-as évek közepén be is indulhat az űrbányászat, számukra az aranyhoz és platinához való a hozzáférés a leginkább fontos.

Forrás: deepspaceindustries.com, portfolio.hu, HVG, urvilag.hu; Kép forrása: flickr.cm

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez