legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Tűzészlelés és lángmeteorológia

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.08.12.

Az utóbbi hónapokban több száz ember életét követelték nagy kiterjedésű erdőtüzek a világ több pontján is. Milyen eszközökkel segítheti az ilyen tüzek terjedésének követését és oltását a modern technika?

Az emberiség történetének legtöbb halálos áldozattal járó erdőtüze 1871 októberében pusztított az egyesült államokbeli Wisconsinban. A tűz következtében elhunytak számát akkor 1500-2500 fő közé tették. A legnagyobb területet érintő erdőtűz 20 éve tombolt az Indonéz-szigetvilágban, több mint 80 ezer négyzetkilométernyi erdő vált a lángok martalékává. Az idei év legnagyobb erdőtüze a Portugáliát júniusban sújtó tűz volt, amely 64 ember életét követelte és 450 négyzetkilométert érintett.

A modern technika ugyan arra még nem képes, hogy minden erdőtüzet gyorsan eloltson, de segítheti az oltásban résztvevők munkáját. Az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ kutatói felismerték, hogy a tüzek terjedésének megvannak a maga törvényszerűségei, amelyek hasonlítanak a heves viharok terjedését leíró modellekhez. A széljárásokat napjainkban már néhány száz méteres pontossággal is előre lehet jelezni. Az Egyesült Államokban már közel 10 éve hőkamerával és szélmérővel ellátott és infravörös tartományban mérő drónokkal figyelik az erdőtüzeket. A tüzek észlelését a drónokon kívül egy 178 műholdból álló rendszer is segíti. A NASA-nál pedig egy olyan - infravörös szenzorok alkalmazásán alapuló - hálózat kialakításán dolgoznak, amely a tűz kipattanása után mintegy 15 perccel, 10-15 méteres pontossággal képes megállapítani a tűz keletkezésének helyét.

Forrás: HVG, erdotuz.hu, nasa.gov; Kép forrása: flickr.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez