legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Titkok a Vatikán levéltárából

Tudásfeltöltés > Aktuális
2015.01.15.

A 400 éves vatikáni titkos levéltár számos dokumentumot őriz a pápai üzleti könyvektől a levelezésekig. A Lendület programnak köszönhetően most számos a középkori Magyarország és a pápaság viszonyát érintő források feldolgozását végezték el a kutatók.

A vatikáni titkos levéltárat V. Pál pápa alapította meg. Az összesen nyolcvanöt kilométernyi polcon 35 ezer irat található meg, köztük olyan történelmi jelentőségű dokumentumok, mint Galileo Galilei perének anyagai vagy egy 1650-es levél, amelyben a kínai császárnő jelzi a keresztény hitre való áttérés szándékát. Az Archivum Secretum Vaticanumban való kutatást szigorú szabályokhoz kötik. A tanulmányozni kívánt dokumentumnak végig az asztalra kihelyezett fa könyvállványon kell maradnia. Az olvasóteremben tollat használni tilos, jegyzetek készítése csak radírozható ceruzával vagy valamilyen digitális eszközzel lehetséges. A kézirat sorait nem szabad ujjal követni, erre a célra külön műanyag kártya áll rendelkezésre. Egy olvasó egyszerre csak egy kéziratot tanulmányozhat, ha ettől el kíván térni - például két dokumentumot összevetni -, akkor azt külön engedélyeztetnie kell.

Ebben a különleges levéltárban kutattak az MTA-PPKE Lendület Egyháztörténeti Kutatócsoport munkatársai olyan dokumentumok után, amelyek a magyar egyház és az itáliai bankházak kapcsolatáról, valamint a középkori magyar egyházi méltóságok személyéről és az magyarországi egyházi vagyonról szolgáltat eddig ismeretlen információkat. Így például kiderült az is, hogy a pápaság - lehetőségeihez mérten - igyekezett segíteni a Hunyadiakat és a Jagellókat a török elleni küzdelemben.

Forrás: kripto.blog.hu, institutumfraknoi.hu, mta.hu; Kép forrása: wotws.files.wordpress.com

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez