legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Te mikor kerülsz ágyba?

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.04.10.

Egy új amerikai kutatás azt igazolja, hogy a tinédzserek alvás-ébredés ciklusa természetes módon később van, és ez azt támogatja, hogy az időben eltolt iskolakezdés jobban alkalmazkodik a tinédzserek fiziológiai szükségleteihez.

A John Hopkins Egyetem kutatói által végzett elemzés nemzeti adatfelvételből származik, amely a fizikai aktivitást figyelte. Eszerint az amerikaiak többsége későn fekszik péntek, szombat és vasárnap este. Késői ágybakerülés különösen jelentős a tinédzserek és fiatal felnőttek esetében.

„Míg a korábbi tanulmányok az időzítést és az alvás időtartamát mérték önvallomáson keresztül, ez az első olyan kutatás, ami a hét minden napját egyenként figyeli és fizikai aktivitás monitoringot alkalmaz, hogy meghatározza a férfiak és nők különbségeit és az alvási időszak időbeli változásait - állítja Jacek Urbanek, Ph.D., egyetemi professzor.

A vizsgálatban 11 951 résztvevő egy gyorsulásmérőt (6-84 év közöttiek) viselt, amely a fizikai aktivitást mérte a hét egymást követő napján.

A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy minden életkori csoportban a résztvevők pénteken későn, szombaton még később és vasárnap kicsivel később kerültek ágyba, összehasonlítva a hétköznapokkal. Ezek az egyenlőtlenségek nagyobbak voltak a tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél, legkiemelkedőbben a 19 évesek körében.
A felmérés azt az eredményt hozta, hogy a tinédzserek alvás-ébredés ciklusa eltolódott és támogatja, hogy a társadalmi rendszer ne erősítse tovább az alvásmegvonást, hanem inkább dolgozzon a megoldáson. Egyik az lehet, melyet több amerikai szervezet is javasolt, hogy az iskolát ne kezdjék 8.30-nál korábban.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/mislav-marohnic/3406902041
Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/americans_bedtime_habits_affirmed_in_new_study

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez