legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Szókincsverseny

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.06.10.

Míg az átlagember 5-10 ezer szót ismer és ennek mintegy felét használja aktívan, addig költőink és íróink közül néhányan ennek a szókincsnek a többszörösével gazdálkodhattak.

Ha valaki A1-es szinten beszél egy idegen nyelvet, az kb. 500 szót tud az adott nyelven. Ugyanennyi szót ismer egy 2,5 éves gyermek az anyanyelvén. Ha tudásunkat alapszintre (A2) fejlesztjük, akkor már 1000 szót ismerünk majd, ennyit tud a három éves gyermek a saját anyanyelvén. Egy sikeres alapfokú nyelvvizsga (B1) után már nyugodtan állíthatjuk, hogy az adott nyelv 2000 szavát ismerjük, ez egy 5 éves gyermek szókincsének feleltethető meg. A középfokú nyelvtudás angolból és németből 2100-2300 szónak felel meg, ez elmarad egy 6 éves gyerek 2500 szavas szókincsétől. Mindezek persze átlagértékek, melyekhez képest jelentős egyéni eltéréseknek lehetnek.

Kiemelkedően nagy a lehet a szókincse például azoknak, akiknek az anyanyelvük a hivatásuk is egyben. Csokonai Vitéz Mihály például 9812 szót használ színműveiben, míg Juhász Gyula költeményeiben 11606 szót számoltak össze. Mindkettejük szókincse szegényesnek tűnik azonban a Petőfi vagy Arany által használt szavak számának ismertében. A Petőfi-szótár szerint forradalmi költőnk 22719 szót szerepeltetett műveiben. Petőfi kortársa és barátja, Arany János minden bizonnyal jóval több szót ismert, hiszen ha csak a verseiben használt szavakat vesszük számba, már akkor is 22423-at tudunk összeszámolni. Nagy irodalmi alakjainak képzeletbeli szókincsversenyében Arany Jánost valószínűleg csak Jókai Mór tudná megszorítani, aki csak régies és idegen szavakból több, mint 22 ezret használt.

Forrás: HVG, Wikipédia, origo.hu; Kép forrása: flickr.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez