legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Szabadon repülő denevérek agyi aktivitása

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.04.20.

Cynthia Moss és munkatársai, a John Hopkins Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert arra, hogy képesek legyenek a repülő denevér agyát tanulmányozni. Ez volt az első eset, hogy rögzítették azt, hogy mi történik a mozgó állat agyában, amikor fókuszálja és újrafókuszálja a figyelmét.

Ez a felfedezés lehetővé teszi, hogy megfigyeljük a természetes körülmények között viselkedő állatot, a laboratóriumi körülményektől függetlenül. Mivel a denevérnek azonos az agyi alapstruktúrája, mint az emlősé, így az emberé, az eredmény, melyet az eLife-ban publikáltak, mélyíti megértésünket arról, hogy mi történik az agyban miközben mozgunk a világban.

Elsőképpen a csapatnak szüksége volt egy olyan wireless eszközre, amelynek súlya kevesebb mint 1 uncia volt (kb. 28,3 g). Ennek az eszköznek a kifejlesztése több mint egy évet vett igénybe egy külső mérnöki cég segítségével, és még egy évet a kipróbálás és a tökéletesítés miatt. A csapat kifejlesztett egy „repülő szobát" is nagysebességű kamerákkal és számos mikrofont a denevérek echolokációs hangjainak rögzítéséhez.

A John Hopkins csapata az első a világon, akik agyi aktivitást rögzítettek wireless módon, és az első abban is, hogy mozgó állatot tudtak vizsgálni, amint az a figyelmét az egyik tárgyról a másikra helyezi. A denevérek magas frekvenciájú hangokat bocsátanak ki, hogy letapogassák a tárgyakat, és hallgatják a visszhangot, hogy „meglássák" a tárgy helyzetét a környezetben.

Amint a denevér egy objektumra fókuszált, a kutatók aktivitás-robbanást figyeltek meg a középagy bizonyos sejtjeiben - olyasmit, mint ami feltehetően történik bármely állat, beleértve az ember esetében, amikor a figyelmét máshová fordítja.

„Látni a jelet az agyban, amikor az állat ténylegesen néz valamit és utána látni a neuronok lövöldözését..." - igazán maga a szent grál volt számomra- mondta a Ninad Kothari, hallgató, a tanulmány társszerzője.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=nItuZLQIwcg&feature=player_embedded; Forrás: https://hub.jhu.edu/2018/04/10/studying-free-flying-bats/; A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/usfwshq/26091888851

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez