legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Rákteszt a labirintusban

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.03.24.

Hasnyálmirigy- és mellrák tesztelésére használnák azt a tesztet, amelyben egy labirintuson engedik át a pácienstől származó vért.

Évente közel negyedmillió új hasnyálmirigy-daganatban szenvedő beteget regisztrálnak szerte a világon, csak Európában 40 ezer ember hal meg évente ebben a betegségben. A hasnyálmirigyrák Magyarországon az ötödik a halált okozó daganatos megbetegedések listáján. Hazánkban minden 20. ember, aki rákban hal meg, hasnyálmirigyrákban szenvedett.

Még a hasnyálmirigy-ráknál is gyakoribb betegség a mellrák, amelyek a nők esetében a leggyakoribb rákfajta, de a férfiak esetében is csak a tüdőrák előzi meg. A betegség évente fél millió áldozatot szed a világon, Magyarországon 2000-en halnak meg évente mellrákban.

A daganatos betegségek időben történő felismerése életet menthet, ezért a kutatók azon dolgoznak, hogy minél hatékonyabb diagnosztikai módszereket dolgozzanak ki. Amerikai tudósok készítettek egy speciális labirintust, amelyen átengedik a pácienstől vett vérmintát. A rákos sejtek valamivel nagyobbak, mint az egészségesek, ezért ezek képesek a labirintuson végighaladni, míg az egészségek feltapadnak annak falára. A labirintus sarkaiban összegyűlnek a fehérvérsejtek és közéjük néhány tucat rákos is sejt bekerül, amely már elegendő számú a szakemberek számára ahhoz, hogy beazonosítsák milyen daganatos betegsége van a betegeknek. A diagnosztikai eszközt egyelőre mell- és hasnyálmirigy-daganatok sejtjeinek kimutatására alkalmazzák, de a tervek között szerepel a módszer továbbfejlesztése más rákos megbetegedésekre vonatkozóan is.

Forrás: HVG, daganatok.hu, Wikipédia; Kép forrása: flickr.com

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez