legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Ólmot találtak az idős sas májában

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.03.21.

Az ólommérgezésnek is szerepe lehetett abban, hogy a hazánkban ismert egyik legidősebb parlagi sas nemrégiben elpusztult.

A parlagi sas fokozottan védett madár Magyarországon, eszmei értéke 1 millió Forint. Az Ázsia és Kelet-Európa sztyeppéin elterjedt madár állománya hazánk kivételével minden országban csökken. Nálunk mintegy 350 egyed él, ez a teljes európai állomány kétharmada. A 72-84 centiméter testhosszúságú madár szárnyainak fesztávolsága meghaladhatja a 2 métert. Átlagos testsúlyuk 2,2-4,5 kg közötti, a tojók a nagyobbak.

A tavalyi év végén a Mátraalján találtak meg egy tetemet, melyről a Bükki Nemzeti Park munkatársai megállapították, hogy egy parlagi sas maradványai. (A 22 éves tojó sorsát már 5 éves kora óra figyelemmel kísérték a természetvédők. Élete során 24 fiókának adott életet.) A későbbi laboratóriumi vizsgálatok során az is kiderült, hogy a ragadozó madár májában magas volt az ólom koncentrációja, így az állat vélhetően az ólommérgezés tüneteitől szenvedett. Az ólommérgezés egyik tünete a koordinációs zavar, ez meg is magyarázza, miért szenvedett a madár ütközéses balesetet egy olyan területen, amit egyébként jól ismert. A nehézfém vélhetően úgy került a madár szervezetébe, hogy ólomsörétes puskával meglőtt zsákmányállatokat fogyasztott és a lövedékek anyaga felgyülemlett a testében.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közösen Sasközpontot üzemeltet Jászberényben, amely sérült, betegségből lábadozó madaraknak nyújt segítséget. Ha valaki sérült sast talál, értesítse a Sasközpont munkatársait.

Forrás: mme.hu, Wikipédia, erdekesvilag.hu; Kép forrása: Máté Bence

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez