legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Ókori luxuskocsi Aquincumból

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.06.21.

A Magyar Nemzeti Múzeum és az Aquincumi Múzeum régészei egy római kori kocsira és tartozékaira bukkantak a csillaghegyi strand területén. A kocsit egy sírgödörben helyezték el, hogy segítse tulajdonosa eljutását a túlvilágra.

A kelták hitvilága szerint a halott lelke csak hosszú utazás után juthat el a túlvilágra. Annak érdekében, hogy az elhunyt számára ezt az utazást megkönnyítsék, akik tehették, kocsival és lovakkal együtt temették el szeretteiket. Az egykori Aquincum területén nemrégiben egy 1700 éves, mintegy 400 vasalással és bronzdíszítéssel ékesített kocsit találtak a régészek. A kocsi az eraviszkusz törzs egyik elöljárójáé lehetett. (Az eraviszkuszok illír-kelta eredetű nép, akik a Dunántúl északkeleti részén éltek, elsősorban a mai Buda és Fejér megye területén.) A kocsin kívül előkerült 10 bronzszobor is, amelyek vélhetően a járművet díszítették, köztük van egy olyan alkotás is, amely Bacchust és kísérőit ábrázolja. A kocsi elfüggönyözhető volt, hiszen a régészek karnisokat és rézből készült függönykarikákat is találtak. A szakértők szerint a lelet abban eltér a megszokott kocsisíroktól, hogy a járművet nem menetkészen helyezték el a sírgödörben, hanem egyszerűen beleborították. A kocsis temetkezés csak a kelta törzsekre volt jellemző, a rómaiak ezt pogány szokásnak tartották, emiatt az aquincumihoz hasonló leletek csak az egykori Pannónia és Trákia (ma: Bulgária) területén fordulnak elő, Itáliából nem került elő hasonló.

A különleges lelet restaurálást követően, várhatóan 2 év múlva lesz látható a nagyközönség számára az Aquincumi Múzeumban.

Forrás: www.aquincum.hu, Wikipédia, origo.hu; Kép forrása: www.aquincum.hu (Szilágyi Nóra fotója)

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez