legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Nocebo hatások

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.07.21.

A placebo hatás kifejezést bizonyára már mindenki hallotta, de ennek ellentéte, a nocebo még kevésbé ismert fogalom.

Világszerte számos kutatócsoport foglalkozik azzal, hogy a konkrét hatóanyagon kívül mi befolyásolja egy kezelés sikerességét. Az már eddig is ismert volt, hogy a gyógyszerkészítmény fizikai megjelenése (szín, íz, szag, alak) befolyásolja a terápia eredményességét, de mindemellett nagy szerepe van annak is, hogy az orvos hogyan viszonyul a beteghez és a kezelés sikerességéhez.

Placebo hatásról akkor beszélünk, amikor valaki akkor is tapasztalja magán egy gyógyszer pozitív hatásait, amikor hatóanyag nélküli gyógyszert kapott. A nocebo ennek ellentéte, vagyis valódi hatások nélkül jelentkező mellékhatásokra utal. (A nocebo egyébként egy latin kifejezés, jelentése: ártani fogok.) Klinikai vizsgálatokban előfordul, hogy azok a betegek, akik placebo-t kapnak, beszámolnak olyan mellékhatásokról, amelyet azok tapasztalnak, akik a valódi gyógyszert kaptak. Néhány évvel ezelőtt egy hazai kutatás során például azt tapasztalták, hogy amikor a betegeknek kiadott tájékoztatóban szerepelt egy adott mellékhatás, akkor többen beszámoltak arról, hogy tapasztalták ezt a mellékhatást, míg a betegek azon csoportjánál, akiknek a tájékoztatójából kihagyták ezt a mellékhatást, senki sem jelezte, hogy ezt a hatást tapasztalta volna.

Német kutatók nemrég végeztek egy vizsgálatot, melynek során a résztvevők kétféle placebo krémet kaptak, amelyek közül az egyiket az árcédula és mellé tett tájékoztató anyagok segítségével egy drágább terméknek állítottak be, míg a másikat olcsóbbnak. A drágább krémet használó páciensek a több nocebo hatásról számoltak be, mint azok, akik az olcsóbbat kapták, vagyis a terápia költsége is hatással van annak sikerére.

Forrás: sciencemag.org, webbeteg.hu, eletestudomany.hu; Kép forrása: flickr.com

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez