legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Mikrometeoritok a műholdak ellen

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.06.18.

A műholdak élettartama sokszor jóval rövidebb, mint amennyit a mérnökök előzetesen becsülnek. A korai meghibásodást mikrometeoritok okozhatják.

A műholdak alkalmazásának ötlete még a II. világháború idejéből származik, Arthur C. Clarke angol írótól. Az első műholdat, a Szputnyik-1-et végül a szovjetek lőtték föl 1957-ben. A szputnyik szó egyébként útitársat jelent, utalva arra, hogy a műhold társa annak az objektumnak, amely körül kering. A Szputnyik-1 óta az emberiség több ezer műholdat juttatott már fel az űrbe távközlés, távérzékelés és navigáció céljára, illetve csillagászati és meteorológiai megfigyelések elvégzésére. Egy műhold megtervezése és megépítése nagy szakértelmet kívánó és költséges folyamat, így jogos az igény arra, hogyha egyet már sikeresen létrehoztak és feljuttattak az űrbe, akkor az minél tovább működjön rendeltetésszerűen.

A Stanford Egyetem kutatói vákuumkamrában bombázták műholdak alkatrészeit apró szilárd részecskékkel, hogy modellezzék a mikrometeoritok űreszközökre gyakorolt hatását. Nagy meglepetésükre az űreszközök darabjai nemcsak mechanikai sérüléseket szenvedtek, hanem a felgyorsult a meteoritok képesek voltak elpárologtatni azok külső fémborítását. A fémréteg tehát gyakorlatilag plazma állapotba kerül és kiterjedése is megnő, az általa keltett elektromágneses hullám pedig elektromos eszközöket tehet tönkre. Ha a laboratóriumi kísérletek alapján levont következtetések helyesek, akkor a jövőben változtatni kell a műholdak védelmén, ami azonban tömegük és a költségek növekedését vonja maga után.

Forrás: The Economist, Wikipédia, videa.hu/videok/tudomany-technika; Kép forrása: flickr.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez