legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Mi okozta a tatárjárás végét?

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.07.24.

Két éve német és amerikai kutatók megjelentettek egy cikket, amely szerint a hazánkat sújtó 1241-42-es tatárjárás végét a csapadékos időjárás okozta. A legújabb kutatások eredményei azonban cáfolják ezt.

Büntgen és Di Cosmo 2016-ban közölt tanulmányukban fák évgyűrűi alapján rekonstruálták a hazánk területén 1238-42 között uralkodó időjárási viszonyokat. Megállapították, hogy 1238-41 között súlyos aszály pusztított, melyet egy 1241-ben egy rendkívül hideg tél, 1242-ben pedig egy nagyon csapadékos év követett. Érvelésük szerint a sok eső miatt vizenyőssé váló területek rossz termést eredményeztek és a könnyűlovas tatárok mozgását is megnehezítették.

Egy magyar-kanadai kutatócsoport azonban túlságosan leegyszerűsítőnek találta fenti érvelést. Szerintük a tatárok számos időjárási körülménnyel szembesültek addigra, mire eljutottak a mai Mongólia területéről a Kárpát-medencébe, sőt később Batu kán vezetésével maguk is egy vizenyős területen, a Volga-deltában telepedtek le. A rossz termésre pedig sokkal inkább az aszályos években kellett számítani, mintsem a csapadékos időszakban. A magyar-kanadai tanulmány szerint a tatárokat - vagy ahogyan egyes történetírók nevezik, az Arany Hordát - nem az időjárás, hanem a hosszú utánpótlási vonal, valamint Ögödej nagykán halála és az ennek következtében várható utódlási viszályok késztethették visszafordulásra. A könnyűlovas harcmodorhoz szokott tatárok számára idegen volt az is, hogy nálunk várakkal, kolostorokkal és más erődítményekkel találták szembe magukat.

Forrás: mta.hu, Wikipédia, magyarregeszet.hu; Kép forrása: users.atw.hu/bagabr/tatarok.html

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez