legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Mi a közös Mozartban, Napóleonban és Moliére-ben?

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.03.27.

A három ismert személyiség az élet különböző területén alkotott maradandót, de nagy valószínűséggel volt egy közös pontjuk. Mindhárman ugyanabban a ritka betegségben szenvedtek.

A csodagyereknek tartott osztrák zeneszerző, a franciák nagy hadvezére és modern komédia megteremtőjének is nevezett francia író a történészék szerint egyaránt Tourette-szindrómában szenvedett. A betegséget tudományos igénnyel először egy francia orvos, George Gilles de la Tourette írta le 1825-ben, de irodalmi művekben már korábban felbukkant a tünetek bemutatása. Egyes források arra utalnak, hogy Claudius császár, Nagy Péter cár és Samuel Johnson író szintén érintettek voltak ebben a 10 ezerből 50-nél is kevesebb főnél előforduló betegségben. A Tourette-szindróma tünetei gyermek- vagy fiatalkorban jelentkeznek. A panaszok általában 10-12 éves kor között a legintenzívebbek. A kényszermozgásokkal és akaratlan hangadásokkal járó kór egyeseknél csak egy testrészre korlátozódik, másoknál összetett tünetek jelentkeznek. A betegség kialakulása az agyi ingerületátvivő anyagok zavaraival hozható összefüggésbe, maga a szindróma nem örökletes, de a rá való hajlam igen. Megfelelő gyógyszeres kezeléssel és pszichoterápiával a betegség karbantartható. Egyes vizsgálatok szerint a Tourette-szindróma átlagon felüli nyelvérzékkel és művészi tehetséggel járhat együtt.

Az MTA TTK-ELTE kutatócsoportjában Németh Dezső és munkatársai a betegségben szenvedő 8-15 éves gyerekek esetében vizsgálták a tanulási és memória folyamatokat egy számítógépes játék segítségével. Eredményeik rámutattak arra, hogy az ún. implicit, azaz nem tudatos tanulással összefüggő készségek területén a Tourette-szindrómások jobban teljesítenek, mint azok, akiket ez a kór nem érint. A kutatók szerint eredményeikből kiindulva kidolgozható lenne egy speciális, Tourette-szindrómásokra szabott tanulási módszer.

Forrás: ttk.mta.hu, webbeteg.hu, tourette.hu; Kép forrása: flickr.com

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez