legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Megtévesztő műanyagok

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.02.27.

Évente nyolc millió tonna műanyag kerül a világ óceánjaiba, számos vízi élőlényt, köztük a madarakat is veszélyeztetve.

A madarak összetévesztik a műanyagot a táplálékkal, ezért előszeretettel fogyasztanak belőle. A számukra emészthetetlen műanyag azonban nem biztosítja a szervezetük számára szükséges energiát, ezért táplálékéhségük megmarad. Amikor azonban a gyomruk már tele van műanyaghulladékkal, nem marad benne hely a valódi táplálék számára.

Nemcsak a szabad szemmel látható méretű műanyag lehet veszélyes, hanem a mikroműanyagoknak nevezett milliméteres nagyságú darabkák is. A mikroműanyagok részben a nagyobb műanyaghulladékok szétesése révén jönnek létre, részben pedig eleve ilyen méretűre gyártják őket. Utóbbi csoportba tartoznak azok a „mikrogyöngyök", amelyek hámlasztó krémekben, testradírokban, fogkrémekben és más szépségápolási termékekben találhatók. Ausztrália partjainál végzett vizsgálatok szerint 10 évvel ezelőtt még „csak" a madarak 70%-ának szervezetében találtak műanyaghulladékot, a legújabb vizsgálatok során azonban már nem találkoztak olyan egyeddel, amely egyáltalán nem evett még a tápláléknak látszó műanyagokból. Találtak olyan egyedet is, amelynek gyomrában összesen 225 műanyagdarabka volt, testtömegének mintegy 10%-át a tévedésből elfogyasztott idegen anyag tette ki. Megfigyelték továbbá, hogy azoknak a fiatal madaraknak, amelyeket szüleik tévedésből műanyaggal (is) táplálnak, rövidebb szárnya fejlődik, mint azoknak, amelyek nem kaptak ilyen „táplálékot".

Óriási kihívás a tudomány számára a világ óceánjaiban felhalmozódott 5 trillió (5x1018) darab műanyag eltávolítása, de a műanyaggyártási folyamatokon és a fogyasztók hozzáállásán is bőven van mit változtatni.

Forrás: news.nationalgeographic.com, www.whoi.edu, ft.com; Kép forrása: flickr.com

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez