legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Mars-szimuláció

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.02.15.

Az Egyesült Arab Emirátus a múlt évben, szeptember 26-án bejelentette, hogy egy űrszimulált várost épít, az eddigi legnagyobbat. A Mars Város Projekt tervezésével a neves dán sztárépítész Bjarke Ingels és csapatát bízták meg. A Dubai határán túl építeni tervezett város több mint 177 000 m2 területet foglal el és 135 millió dollárba kerül.

A tervek alapján számos kupola alakú laboratóriumból áll, olyan, mint amilyet az első Mars kolónia lakói számára vizionáltak. Az világ különböző részeiből meghívott tudósok dolgoznak majd itt, akik kutatásokat végeznek az élelmiszer, a víz és az energiatermelés területén, olyan technológiák segítségével, amelyek a marsi körülmények közé adaptálhatók. Az életkörülmények lehetőség szerint a bolygó viszonyait fogják tükrözni.

A kutatóváros területén egy bemutató múzeumot is felépítenek, melynek célja, hogy oktassa és inspirálja a diákokat a világűr felfedezésére. Az építkezési módszer tesztelésére, amelyet a betelepülők a Marson fognak használni, a múzeum falait 3D nyomtatással hozzák majd létre a sivatagi homokból.

Világszerte számos marsi szimulációkról számolhatunk be: múlt szeptemberben ért végett a NASA és a Hawaii Egyetem közreműködésében HI-SEAS projekt, amely 8 hónapos izolációt jelentett a program résztvevői számára. Ez része annak a kihívásnak, amelyet az Egyesült Államok űrkutatási hivatala 2016-ban tűzött ki, hogy 2041-ig embert küldjenek a Marsra.

2018 februárjában Dél-Ománban, a Dzofár-sivatagban kezdődött el az AMADEE-18 elnevezésű marsi szimulációs program, amely 25 országból több mint 200 kutatót fog össze. A mostani egy négyhetes projekt, amelyet az Osztrák Űrfórum vezet az Ománi Szultanátussal együttműködésben. Magyar részről az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének Környezeti Adaptáció és Űrkutatási csoportja, valamint a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének Beszédakusztikai Laboratóriuma vesz részt a kutatásban.

Most ért végett az izraeli D-Mars elnevezésű szimulációs program is a Negev-sivatagban. A négynapos projekt célja a tudományos szempontokon túl elsősorban az érdeklődés felkeltése, a fiatalok űrkutatás irányába való terelése volt.

Forrás: https://www.sciencealert.com/to-prepare-for-mars-the-uae-is-building-a-simulated-martian-city-on-earth; http://galaktika.hu/8-honap-a-marson-szimulacio/; http://www.urvilag.hu/emberes_marsutazas/20170914_marsszimulacio_omanban_magyar_kutatok_reszvetelevel; http://www.origo.hu/tudomany/20180219-veget-ert-a-tudomanyos-mars-szimulacios-kutatas-az-izraeli-negev-sivatagban.html; http://oewf.org/en/portfolio/amadee-18/

A kép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:NASA-JourneyToMars-ScienceExplorationTechnology-20141202.jpg (By NASA [Public domain], via Wikimedia Commons)

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez