legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Május 14-én került megrendezésre a világ egyik vezető tudománykommunikációs versenye Budapesten, a F

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.04.12.

Magyarországon a Magyar Tudományos Akadémia és a Britsh Council összefogásában indult el a kezdeményezés. A megmérettetés célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait - azokat az embereket, akik a 21. század közönségének inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos témákról. Mert a tudomány mindenkit érint, csak sokszor nem vesszük észre.

Az első FameLab az egyesült királyságbeli Cheltenham Tudományos Fesztiválon került megrendezésre 2005-ben, majd British Council partneri együttműködésében 2007 óta nemzetközivé vált. Jelenleg 30 feletti a száma a résztvevő európai, afrikai és ázsiai országoknak. Eddig több mint 7000 kutató vett részt a FameLab International rendezvényen. Az eredmény egy gazdag nemzetközi kutatói és közönség hálózat. Az Amerikai Egyesült Államokban a NASA lett a tudományos partnere a vetélkedőnek.

2013-ban létrehozták a FameLab Academy-t, amely iskolások körében promotálja a versenyt.

A rendezvény lehetőséget nyújt arra, hogy a tudomány egyes bizarr és állandó kérdéseibe bepillantást nyerhetünk, mindezt egy show keretében. A versenyzőknek három percük van, hogy meggyőzzék a zsűrit és a közönséget előadásukkal, amelyben a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma is számít. Jeles tudósok, újságírók, írók és közéleti személyiségek vesznek részt a zsűrizésben.

Magyarországon tudománykommunikációs vetélkedő a nemrégiben megrendezett SCIndikátor, valamint a Tudásfeltöltés vetélkedő, melyet középiskolások részére hirdetnek meg a szervezők.

Forrás: https://www.cheltenhamfestivals.com/science/famelab/famelab-international-2/

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez