legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Majmokat klónoztak Kínában

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.02.25.

Kínai biológusok a világon elsőként klónoztak főemlősöket olyan technikával, mint amelyet 1996-ban Dolly bárány esetében is alkalmaztak.

Nem ez az első alkalom, hogy sikeres klónozást hajtottak végre főemlősön, de az eddigi kísérletek közül csak azok bizonyultak sikeresnek, ahol azt a folyamatot „másolták le", ami a természetben is megtörténik egypetéjű ikrek esetében: szétválasztották az embriót. 1999-ben ilyen klónozási technikát alkalmaztak Tetra, a rhesusmajom esetében is. A Dolly báránynál alkalmazott technikát az elmúlt több mint két évtizedben már közel két tucat másik fajon is kipróbálták, eddig azonban főemlősök esetében nem jártak sikerrel. A kínai kutatók egy magzati állapotból származó sejt DNS-ét használták donorként egy olyan petesejtben, aminek saját örökítőanyagát eltávolították. Összesen 109 klónozott embriót hoztak létre, melyeknek 75%-a került beültetésre 21 közönséges makákóba. A 21 nőstény közül 6 esetében jött létre terhesség. Két klónozott makákó már világra is jött: Zhong Zhong és Hua Hua. A két fiatal majom az eddigi vizsgálatok szerint egészséges.

A tudományos világ aggodalommal vegyes érdeklődéssel fogadta a klónozott majmok világrajöttét, mivel ezzel gyakorlatilag megnyílt az út az ember klónozása felé is. A kínai tudósok azonban hangsúlyozzák, hogy a jövőben is csak majmokat fognak klónozni, ezeket is csak állatkísérletek céljára. A főemlősök agyának működése ugyanis nagyon hasonlít az ember agyának működéséhez, így számos betegség (pl. mentális problémák, rák) esetében modellállatok lehetnek a klónozott majmok.

Forrás: nature.com, HVG, cell.com; Kép forrása: www.nationalgeographic.com.au

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez