legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Könyvek biológiája

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.07.15.

A könyvekről vett DNS-minták segítségével számos érdekes információt szerezhetünk a kötetek keletkezésének és használatának körülményeiről.

Brit kutatók Lukács evangéliumának egy 12. századi másolatáról gyűjtöttek be mintákat molekuláris biológiai vizsgálatok céljára. Az említett evangélium másolatot az egyesült királyságbeli Canterbury-ben található Szent Ágoston-apátság írnokai készítették el. A kutatók először azokat az apró, 1,3 milliméter átmérőjű lyukakat mintázták meg, amelyek a könyv bőrborításán találtak. Feltételezésük szerint a lyukak valamilyen szúfélétől származtak, amelyek még csupán peték voltak, amikor a könyv előállításához felhasználandó fát kivágták, majd ahogyan később kifejlett rovarrá alakultak, elhagyták a könyvet a borítón keresztül. A DNS-vizsgálatok tanúsága szerint az egykori peték a kis kopogóbogártól származtak, amely a Brit-szigeteken és Európa északi részén őshonos, vagyis bizonyos, hogy a könyvet valahol ebben térségben készítették. A középkori kéziratok vizsgálata a kor állattartási szokásaiba is betekintést nyújt. A molekuláris biológiai vizsgálatok során kiderült, hogy a könyv borítóját egy őz bőréből készítették el, azonban a rajta lévő pántok már nem a szigetországban őshonos őztől származtak, hanem a normann invázió idején odaérkező gím- vagy dámszarvastól. A kutatók észrevették továbbá, hogy a kötet néhány oldala gyengébb minőségű a többinél, utóbb kiderült, hogy ezek a sérülékenyebb oldalak kecskétől származtak, míg a többi oldal általában borjú-, illetve birkabőrt tartalmazott.

Egyes kutatók szerint a több száz éves könyvek molekuláris biológiai vizsgálata még számos lehetőséget rejt, egyesek szerint az sem lehetetlen, hogy híres írók és tudósok DNS-ét is képesek leszünk megszerezni, ha az általuk gyakran használt dokumentumokat átvizsgáljuk.

Forrás: sciencemag.org, Wikipédia, historyofinformation.com; Kép forrása: John Cairns (sciencemag.org)

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez