legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Ki váltja le a szarvasbogarat?

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.08.03.

A Magyar Természettudományi Múzeum blogján kiírt „Év rovara" szavazást tavaly a nagy szarvasbogár nyerte. Az új jelöltek láttán annyiban már biztosak lehetünk, jövőre valamilyen vízi rovar lesz a befutó.

Az első jelölt a közönséges keringőbogár, mellyel elsősorban csendes folyású patakok, illetve tiszta vizű tavak felszínén találkozhatunk, ahol körök vagy nyolcasok mentén halad. A vizek felszínén körözve gyűjti össze azokat a legyengült rovarokat, amelyek számára táplálékul szolgálhatnak. Mozgásának sajátos ívét annak köszönheti, hogy oldalsó lábai nem egyformák. A keringőbogarak leginkább csapatosan fordulnak elő.
Az óriás szitakötő - a keringőbogárhoz hasonlóan - szintén ragadozó, de fő „vadászterülete" nem a vízfelszín, hanem a levegő. Legfontosabb táplálékállatai a legyek, a böglyök és a szúnyogok. A vadászat sikerét segítik a szitakötők különleges repülési képességei: képesek a levegőben egy helyben maradni, sőt, akár hátrafelé is tudnak repülni. A zsákmány követését szolgálja mozaikos felépítésű szemük is, amellyel akár századmásodperces változásokat is észlelnek. Az óriás szitakötő impozáns megjelenésű rovar: a hímek égszínkékek, a nősténye fűzöldek, a szárnyak fesztávolsága akár 10 cm feletti is lehet.

Harmadikként a népnyelven vízipóknak nevezett tavi molnárpoloska került fel a jelöltek listájára, mellyel tavak, illetve víztározók parti zónájában találkozhatunk. A molnárpoloska a víz felületi feszültségét kihasználva képes a víz felszínén állva maradni. A vízipók rovarokra - elsősorban szúnyoglárvákra - vadászik, melyeket szúró-szívó szájszerve segítségével fogyaszt el.

Forrás: mttmuzeum.blog.hu, index.hu, magyarrovartanitarsasag.hu; Kép forrása: flickr.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez