legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Importkártevők

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.03.18.

Jövőre már a turisták is felelősségre vonhatók lesznek azért, ha közreműködésükkel kerül valamilyen idegen kártevő az országba.

A pettyes szárnyú muslica első példányait 2012-ben találták meg Magyarország területén, az M7-es autópálya egyik parkolójában, a Balaton déli részén. Az eredetileg a Távol-Keleten élő muslicafaj 10 évvel ezelőtt jelent meg Észak-Amerikában és Európában, elterjedési területe mindkét kontinensen folyamatosan nő. A hazánkban őshonos ecetmuslicákhoz képest a pettyes szárnyú muslica elsősorban nem a már rothadó, illetve sérült gyümölcsöket támadja meg, hanem az egészségeseket. Sebet ejt a gyümölcsön és oda rakja le petéit. A szakemberek szerint egyértelműen bizonyítható, hogy a kártevő az autópályák mentén jutott be az országba. A pettyes szárnyú muslica elleni védekezést nehezíti, hogy akkor támad, amikor a gyümölcs már piacképes állapotban van, így permetezés, mint védekezési módszer egészségügyi okokból nem alkalmazható.

A pettyes szárnyú muslicához hasonló kártevők általában valamilyen növény behozatalával egyidejűleg érkeznek az országba. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy az Európai Unión kívülről a növények többségét csak növényegészségügyi bizonyítvány birtokában szabad behozni. A bizonyítványt annak kell kiállítani, akitől a növényt megvásároljuk. 2019 decemberétől pedig a turisták is felelősségre vonhatók lesznek azért, ha közreműködésükkel idegenhonos kártevők érkeznek az Európai Unió területére.

Forrás: portal.nebih.gov.hu, HVG, Wikipédia; Kép forrása: flickr.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez