legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Hogyan tájékozódtak a vikingek?

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.03.25.

Magyar kutatók számítógépes szimulációi igazolhatják azt az elméletet, mely szerint a vikingek az égi fény polarizációját használták tájékozódásra tengeri útjaik során.

Az elmélet egy dán régésztől, Thorkild Ramskou-tól származik, akit az a kérdés foglalkoztatott, hogy miként tudtak a vikingek borús időben tájékozódni a nyílt tengeren. Ramskou az 1960-as évek végén felvetette, hogy a vikingek az égi fényt polarizációja révén akkor is meg tudták állapítani a Nap helyzetét az égbolton, ha az éppen nem látszott. A polarizációt ún. napkövek segítségével valósíthatták meg. A napkövek olyan ásványok, amelyek kristályszerkezete képes kettéválasztani a rajta keresztül áramló napfényt, ilyen például a kordierit (magnézium-alumínium-szilikát). A régészek találtak is ilyen ásványokat a Nagy-Britanniához tartozó Csatorna-szigetek egyikén, 2002-ben. A magyar kutatók mintegy 1000 számítógépes szimulációt futtattak le, hogy kiszámítsák, mekkora az esélye annak, hogy a mai Norvégiából (Bergenből) a Grönland déli részén található egykori viking településre, Hvarfba eljussanak úgy, hogy a tájékozódást napos időben napóra, borús időben pedig napkő segítségével oldják meg. Az eredmények tanúsága szerint a sikeres átkelés esélye 90% fölötti, ha a navigátor három óránként ellenőrzi a Nap állását.

A vikingek tengerre szállásának nagy kockázatai voltak, ha túlságosan dél felé vették az irányt, akkor nem érték el Grönlandot, hanem kihajóztak a nyílt óceánra, ahol a teljes legénységre pusztulás várt.

Forrás: mult-kor.hu, ELTE, Wikipédia; Kép forrása: John Sobolewski (geology.com)

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez