legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Hogyan működik az óceáni szállítószalag?

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.02.21.

Azt már régóta tudjuk, hogy az óceáni áramlásoknak fontos szerepe van az éghajlat szabályozásában, de az áramlások által alkotott óceáni szállítószalag működésével kapcsolatban még számos kérdés foglalkoztatja a kutatókat.

Tengeráramlatnak a tengervíz tartósan egy irányba tartó mozgását nevezzük, az áramlatok kialakulását a Föld forgásának és a tengervízben tapasztalható sűrűségkülönbségek okozta nyomáskülönbségnek köszönhetjük. Az áramlatok irányát a fentieken kívül természetesen számos egyéb tényező befolyásolja a kontinensek elhelyezkedésétől és alakjától kezdve a tartósan egy irányba fújó szeleken át egészen a tengerfenék domborzatáig.

A kutatók által leggyakrabban vizsgált tengeráramlások egyike a Golf-áramlat, amely a Mexikói-öbölből indul, elhalad az Egyesült Államok és Új-Fundland partjainál, majd kettéválik és egyik része észak felé halad tovább (ezt az ágat Észak-atlanti-áramlatnak nevezik), másik része visszafordul dél felé (ezt Kanári-áramlatnak hívják). 2014-2016 között mért adatok alapján ezek az áramlatok másodpercenként 15,3 millió köbméter vizet szállítanak, ez azonban csak egy átlagérték, melyet a szelek és az évszakos változások jelentősen befolyásolnak. A kutatók szerint az áramlatok erőssége az elmúlt 10 évben jelentősen csökkent. (Volt olyan év, amikor a csökkenés mértéke 30%-os volt.) A szakértők sokáig úgy vélték, hogy az áramlás erősségének csökkenése a klímaváltozással hozható összefüggésbe, de a legújabb kutatások szerint a csökkenés csak az éghajlat természetes változékonyságának tudható be és nem az emberi tevékenység következménye. Bármelyik magyarázat is legyen a helytálló, az áramlások folyamatos vizsgálata mindenképp szükséges, hiszen ezek komoly hatást gyakorolnak Észak- és Nyugat-Európa időjárására.

Forrás: mkweb.uni-pannon.hu, Nature, Wikipédia; Kép forrása: tes.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez