legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Grafén alapú hajfesték

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.03.15.

A textilipar, az elektronika és az orvostudomány után a grafén új alkalmazási területe lehet a kozmetikai ipar. A szén egyetlen atom vastagságú módosulata a jövőben hajfestékekbe is bekerülhet.

A grafén egy atom vastagságú grafitréteg, más megközelítésben egy „végtelen" kiterjedésű, aromás gyűrűkből felépülő óriásmolekula. Elméleti leírását elsőként egy kanadai fizikus, Philip Russell Wallace adta meg, 1947-ben. 2004-ben két orosz származású tudós, Andre Geim és Konsztantyin Szergejevics Novoszjolov javasoltak egy eljárást a grafén előállítására, amelyért 2010-ben Nobel-díjat is kaptak. A grafént különleges tulajdonságai (gyémántnál nagyobb keménysége, réznél jobb elektromos vezetőképessége és guminál nagyobb rugalmassága) miatt egyre szélesebb körben alkalmazzák.

Amerikai kutatók nemrégiben olyan grafént tartalmazó hajfestéket fejlesztettek ki, amely még 30 hajmosást is kibír, sőt a grafén kiváló elektromos vezetésének köszönhetően még az elektrosztatikusan feltöltődött haj sem okoz kellemetlenséget viselőjének. A grafén alapú hajfestékek alkalmazásának további előnye, hogy nem roncsolják úgy a hajat, mint az ammóniát vagy szerves aminokat tartalmazó festékek. Az új hajfestékkel azonban csak korlátozottan válogathatunk a színárnyalatok között, mivel maga a grafén fekete színű, prekurzora, a grafén-oxid pedig barna. A grafén-oxid hőkezeléssel vagy kémiai reakciók révén részben vagy teljesen grafénná alakítható, miközben akár színátmenetes frizura is kialakítható.

Forrás: eurekalert.org, cell.com, Wikipédia; Kép forrása: stylecraze.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez