legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Gábor Áron utolsó rézágyúja

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.02.18.

A Székely Nemzeti Múzeum felújításának ideje alatt Magyarországon állítják ki az intézmény több értékes műemlékét, többek között a Gábor Áron által öntetett rézágyúk egyetlen fennmaradt példányát is.

Gábor Áronra az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ágyúöntőjeként emlékezünk. A székely határőrcsaládba született Gábor Áron tüzértisztként szolgált a szabadságharc idején, részt vett az ágyúkezelők kiképzésében is. Életét is a harcmezőn veszítette el, egy orosz ágyúgolyó találata következtében. Gábor Áron életének a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Lészen ágyú című kiállítása állít emléket, melynek legértékesebb darabja az egyetlen fennmaradt ágyú azok közül, amelyeket ő öntetett. A múzeum épületét hamarosan felújítják, ezalatt a gyűjtemény Magyarországra költözik. A Lészen ágyú című kiállítást 2019-ben néhány hónapig a Hadtörténeti Múzeumban lehet majd megtekinteni, de már több magyar város (Szeged, Kecskemét és Székesfehérvár) is jelezte, hogy szívesen fogadná átmenetileg a gyűjteményt.

Gábor Áron rézágyúiról egy népdal is szól „Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva" címmel. Bár a dal keletkezését sokan a szabadságharc idejére teszik, valószínűbb, hogy csak néhány évtizeddel később, az 1900-as évek elején hangzott el először. Először 1941-ben jegyezték fel Csíkszentdomokoson. A magyarlakta területeken szinte mindenhol ugyanazzal a dallammal énekelték, sőt, több helyen táncoltak is rá. Napjainkban katonadalként adják elő az 1848-49-es forradalomra emlékezve.

Forrás: mult-kor.hu, www.sznm.ro, Wikipédia; Kép forrása: mult-kor.hu

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez