legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Érzékeny fogakra: zöld tea

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.12.27.

Sokak életét keserítik meg az érzékeny fogak, amikor hideget vagy meleget, édeset vagy savanyút esznek, illetve isznak. Kínai kutatók új megoldást javasolnak a problémára.

A fogászati szaknyelvben fognyaki érzékenységnek nevezett, külső ingerek által kiváltott hirtelen fájdalom nemcsak a szuvas fogaknál jelentkezhet, hanem minden olyan fognál, amelynek zománca elvékonyodott. Az optimális esetben az íny elfedi és védi a fog gyökerét fedő cementet, ha azonban az íny valamilyen okból visszahúzódik, megnyílik az út az idegek felé és a fogak érzékennyé válnak. A fogorvosok általában szájöblítőket, speciális fogkrémeket, súlyosabb esetben magas fluoridtartalmú lakkokat ajánlanak a tünetek enyhítésére. Javíthat a problémán a helyes fogmosási technika elsajátítása és a közepes vagy puha sörtéjű fogkefék alkalmazása az erős sörtéjűek helyett.

A kínai Wuhan Egyetem kutatóorvosai szilícium-dioxidból hoztak létre nanorészecskéket, melyekbe egy hidroxiapatit nevű ásványt és zöld tea kivonatát vitték be. A nanorészecskéke méretét pont akkorára tervezték, hogy beférjenek a fogzománcot a fogbéllel összekötő csatornákba (tubulusokba). A kutatók eddig még csak elromlott, kihúzott fogakon vizsgálták, hogy a nanorészecskék alkalmasak-e a tubulusok bezárására, következő céljuk az, hogy élő fogakon is teszteljék őket. Ha kiderül, hogy a nanorészecskék képesek a megakadályozni azt, hogy a fogat érő hirtelen hőmérséklet-, nyomás- vagy pH-változások elérjék az idegeket, akkor megnyílhat a lehetőség arra, hogy fognyaki érzékenységben szenvedők számára készített fogkrémekben is alkalmazzák őket.

Forrás: sciencenewsforstudents.org, webbeteg.hu, hazipatika.hu; Kép forrása: flickr.com

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez