legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Egyre több lavina lesz

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.03.13.

Az éghajlatváltozás a magashegyi területeket sem kerüli el, a hőmérséklet növekedése együtt jár majd a lavinák gyakoribbá válásával - állítják svájci kutatók.

A szakemberek 2013-2015 között az indiai Himácsal Prades állam területén, Új-Delhitől mintegy 500 km-re, északra végeztek terepi vizsgálatokat, ahol éppen az indiai szubkontinens egyik legnagyobb alagútépítése zajlik. Az alagút építésére az egyre növekvő lakosságszám és az egyre intenzívebb turizmus miatt van szükség, a klímaváltozás miatt azonban egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az alagút bejáratát lavina torlaszolja el.

Amíg Európa területéről több évszázadra visszatekintő feljegyzések vannak a lavinákról, addig Indiában viszonylag kevés történeti adatot ismerünk ezekről a jelenségekről. A svájci kutatók a lavinák által éritett területeken található fatuskók évgyűrűit és a lábon álló fák korábbi sérüléseit tanulmányozták és 150 fa vizsgálata alapján képesek voltak rekonstruálni, milyen széles lavinák pusztították addig a környéken és azok milyen messzire jutottak el. 1855-ig visszamenőleg 38 lavinát sikerült beazonosítaniuk és megállapították, hogy a 20. század második felétől azok gyakoribbá váltak és intenzitásuk is nagyobb lett. Míg korábban 10 évente átlagosan egy lavina pusztított, addig újabban már ritkán múlik el egy év lavina nélkül. A kutatók az átlaghőmérséklet átlagosan 0,2-0,4 °C éves növekedését okolják a lavinák gyakoriságának növekedéséért. A magasabb hőmérsékleten ugyanis hamarabb megindul az egymásra rakódott vastagabb hórétegek destabilizálódása és gyakrabban megesik az is, hogy a már lehullott hóra nem újabb réteg hó esik, hanem eső. A nedves hótömeg mozgása ugyan lassabb, de messzebbre képes eljutni. A magashegyi településeket és infrastruktúrát tehát fel kell készíteni arra, hogy a lavinák egyre gyakoribbá válhatnak és egyre nagyobb területeket érinthetnek a jövőben.

Forrás: eurekalert.org, unige.ch, pnas.org; Kép forrása: flickr.com

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez