legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Egyre nő a vakok száma

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.06.09.

A világtalanok és látássérültek számának jelentős növekedését jósolják a szakemberek a következő évtizedekre. Mi állhat ennek háttérében és milyen segítséget kaphatnak az érintettek?

A jelenlegi 217 millióról 2050-re várhatóan 588 millióra nő a világon azoknak a száma, akik mérsékelt vagy súlyos látáskárosodással küzdenek majd és problémájuk a megszokott eszközökkel (szemüveg vagy kontaktlencse, illetve műtét) nem oldható meg. A Földön jelenleg 40 millió vak ember él, számuk 2030-ra várhatóan megduplázódik. A súlyos látásproblémákkal küzdők számának jelentős növekedése csak részben magyarázható a Föld népességének folyamatos gyarapodásával. A fejlett országokban a népesség öregedése miatt egyre több beteget diagnosztizálnak zöld, illetve szürke hályoggal. 15 év múlva már minden 50. embernek zöld hályoga lesz. Jó hír azonban, hogy a vaksághoz vezető betegségek jó része kezelhető. A kutatók már dolgoznak a mesterséges szaruhártya előállításán, illetve azon is, hogy őssejtekből növesszenek szaruhártyát laboratóriumi körülmények között. Az ilyen szaruhártyák esetében mindig az kulcskérdés, hogyan reagál a befogadó szervezet az idegen anyagra.

Mindezek mellett aggodalomra ad okot azoknak a trópusi betegségeknek a terjedése, amelyek a látás elvesztését okozzák. A fekete legyek lárvái által terjesztett fertőzések eddig negyedmillió embert tettek világtalanná, a szemcsés kötőhártya-gyulladás pedig 1,2 milliót. Az orvosok szerint azonban mindkét fertőző betegség eltűnhet a Föld színéről 2030-ra.

Forrás: HVG, hazipatika.com, newstalk.com; Kép forrása: flickr.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez