legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Daloló bálnák

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.03.20.

A kutatók szerint nem csak a cetek, hanem az emlősök között egyedülálló lehet a grönlandi bálna. Ezek az állatok képesek ugyanis a legtöbb dallam kibocsátására.

A biológusok három éven keresztül vizsgálták a Spitzbergák térségében élő bálnák által kiadott hangokat és ez idő alatt 184 különböző dallamot sikerült megfigyelniük. A bálnák „dalát" rögzítették is a kutatók. A grönlandi bálnák hangjai jóval nagyobb változatosságot mutatnak, mint a hosszúszárnyú bálnáké. A hosszúszárnyúak ugyanis egy egész évszakon át ugyanazt a dallamot ismételgetik, grönlandi rokonaik azonban néhány óra vagy nap után újabb dallamra váltanak. Dallamaik hossza 45-120 másodperc közötti, ezeket többször megismételve 20-30 percig „dalolnak" folyamatosan. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a hímek a szaporodás időszakára felhagynak az énekléssel.

A grönlandi bálnák átlagosan 15-18 méter hosszúak, súlyuk a 100 tonnát is elérheti. A nőstények nagyobbak, mint a hímek. A grönlandi bálnák akár 1 méter vastag jeget is képesek áttörni és akár egy órát is el tudnak tölteni a víz alatt. Általában egyedül vagy maximum hat fős csapatokban élnek, úszás és táplálkozás közben egyaránt adnak ki hangot, valamint egymással is így kommunikálnak. Nemcsak különleges hangjukat tekintve rekorderek: az egész állatvilágban a grönlandi bálnák szája a legnagyobb. Impozáns méreteik azonban nem riasztják el az orvvadászokat, akik elsősorban vastag zsírjuk miatt pusztítják ezeket az állatokat. A Spitzbergák környékén élő populáció egyedszáma 330-340 közötti lehet. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség kihalással fenyegetett fajokat összesítő Vörös Listáján.

Forrás: hvg.hu, termeszettar.hu, Wikipédia; Kép forrása: alltheanimalsintheworld.com

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez