legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Churchill, Manitoba (CA) – a jegesmedvék fővárosa

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.02.20.

A távoli kanadai Hudson-öböl egy kicsivel több, mint 800 főt számláló települését, a "jegesmedvék fővárosát" rengeteg turista látogatja. Késő ősszel a jegesmedvék százai cammognak keresztül a városon a befagyott öböl felé, hogy fókákra vadásszanak a megfelelően megszilárdult jégen, amely immár elbírja a súlyukat.

A történeti adatok alapján az itteni jegesmedvékről Jens Eriksen Munks, egy dán tengerésztiszt utazása során hallunk először, 1619-ben, aki az északnyugati átjáró kutatása közben vetődött erre, meglehetősen szerencsétlenül járt expedíciója alkalmával: a téli időzés alatt elvesztette tengerészeinek nagy részét, 63 főből ketten maradtak csak életben, részben a kegyetlen hideg, részben a nyers jegesmedvehús elfogyasztása okozta fertőzés miatt.

A jegesmedvék a leghatalmasabb húsevő állatok, méretük elérheti a 2,5 métert is, súlyuk 680 kg körül is mozoghat. A hideghez nagyszerűen alkalmazkodó állatok azonban a mérgező anyagok miatt, valamint elsősorban az éghajlatváltozásnak, a jégtakaró visszahúzódásának köszönhetően veszélyeztetetté váltak.

A Science februári számában megjelent tanulmány 9 jegesmedve 11 napon keresztül történő mozgását rögzítette. A sarki jégen élő jegesmedvéknek átlagosan több mint 12 000 kalóriára van szükségük egy nap. A kutatók a vizsgálat alapján azt a következtetést vonták le, hogy a megfigyelt a jegesmedvék több mint a fele vesztett súlyából ez idő alatt, vélhetően éhezett. Ez betudható annak, hogy a jégtakaró vastagsága az Arktiszon csökken, így a megfelelő mennyiségű élelem megszerzése egyre nagyobb távolságok bejárására kényszeríti az állatokat.

Jegesmedvék élőben megfogyelhetők: LiveCam: https://explore.org/livecams/bears/polar-bear-lodge-cam;

Források: http://polarbearalley.com/jens-munck/; https://www.tweentribune.com/article/tween56/town-polar-bears-built/; https://www.natgeokids.com/uk/discover/animals/general-animals/polar-bear-facts/#!/register; http://www.sciencemag.org/news/2018/02/polar-bears-are-starving-and-video-reveals-why
A kép forrása: https://pixabay.com/hu/jegesmedve-j%C3%A9g-%C3%BAsz%C3%B3-%C3%A9szaki-sark-1574995/

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez