legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Botanikai hadviselés

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.04.18.

Az antimikrobiális rezisztenciát a szakemberek a 21. század legnagyobb kihívásai közé sorolják. Az egyre ellenállóbb baktériumokkal folytatott küzdelem kulcsát egyesek a botanikus kertekben keresnék.

A túlzott mértékű gyógyszerfogyasztás és az elsősorban az állatgyógyászati szereknél jelentkező helytelen gyógyszerhasználat mára oda vezetett, hogy egyre több gyógyszer veszíti el a hatékonyságát. Egyesek tudósok úgy vélik, hogy a probléma megoldása érdekében vissza kell nyúlnunk a természetes forrásokhoz. A wales-i William Roberts már 1870-74 között végzett kísérleteket a Penicillium glaucum nevű penészgombával, melyből bő fél évszázaddal később Alexander Flemingnek sikerült penicillint izolálnia, amely számos kórokozó - többek között a skarlátot, a tüdőgyulladást, az agyhártyagyulladást és a diftériát okozó mikroorganizmusok - szaporodását gátolja. Később a tuberkolózis kezelésére is egy természetes eredetű antibiotikum jelentette a megoldást, a Streptomyces griseus nevű baktériumból 1944-ben izolálták a sztreptomicint. Ugyanezen nemzetséghez tartozó mikróbákban fedezték fel a számos bakteriális fertőzés ellen hatásosnak bizonyuló tetraciklint is.

A Nagy-Britanniában található Királyi Botanikus Kertek a világ legnagyobb és legváltozatosabb botanikai és gombagyűjteményével rendelkeznek. Az összesen 8 millió tételt számláló gyűjteményben megtalálható a tudomány számára ismert, virágzó növényekből álló nemzetségek 95%-a, valamint az összes ismert gombanemzetség 60%-a, így a tudósok jó esélyekkel kezdhetnek neki a természetes eredetű, később gyógyszerként alkalmazható, kórokozó mikróbák ellen hatásos vegyületek felkutatásának.

Forrás: intellectualpropertymagazine.com, Wikipédia, www.kew.org; Kép forrása: www.kew.org

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez