legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Beporzók napja

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.03.15.

2018. március 10-én először ünnepelték meg a beporzók napját. Miért ilyen fontosak ezek az állatok és hogyan segíthetjük a „munkájukat"?

A beporzás a növények ivaros szaporodásának egyik legfontosabb eleme. A virágporban található a hím genetikai anyag, ennek kell valamilyen módon eljutnia a magkezdeményre vagy a bibére, ahol a megtermékenyülés történik. A beporzás gyakran állatok közreműködésével zajlik, amelyeket a növények színes sziromlevelekkel, nektárral és jellegzetes illatokkal igyekeznek magukhoz csalogatni. A beporzást jellemzően rovarok és madarak végzik, de egyes denevérfajok is részt vehetnek benne. Többek között a hüvelyeseket, az olajos magvakat adó növényeket, számos zöldséget (pl. paradicsom, paprika, uborka), illetve gyümölcsöt (pl. alma, körte, cseresznye, meggy, barack) úgy tudunk csak megtermelni, ha a beporzók közreműködnek. Az általuk elvégzett munka mennyiségét jól szemlélteti az az adat, amely szerint a méhek 1 kg méz megtermeléséhez kb. fél millió alkalommal jönnek ki a kaptárból és annyit repülnek, hogy hétszer meg tudnák kerülni a Földet.

A beporzók száma azonban évről évre csökken, melynek elsődleges oka a növényvédőszerek használata, a vetőmagok csávázása, illetve a monokultúrákban történő növénytermesztés térhódítása. Utóbbi csak az év egy rövid szakaszában biztosít táplálékot a beporzók számára.

A beporzók fennmaradásához magunk is hozzájárulhatunk, ha olyan növényeket ültetünk, amelyek számukra tápnövényként szolgálnak (pl. zsálya, orgona, levendula).

Forrás: eletestudomany.hu, beporzoknapja.hu, EU Pollinators Initiative; Kép forrása: flickr.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez