legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Békák egy ragadozó szemével

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.10.04.

A nyílméregbékák változatos színezete és a bőrük alatt felhalmozott méreganyagok már számos tudományos vizsgálat alapját képezték, a legutóbbi kutatás a színek sokféleségének okaira kereste a választ.

A Dél- és Közép-Amerika területén őshonos nyílméregbékáknak már a neve is utal arra, hogy az indiánok előszeretettel alkalmazták a belőlük kinyert mérget nyílvesszőik hegyén. Az apró, színes békák szervezetében több alkaloidát is azonosítottak a vegyészek, a legmérgezőbbnek a rettenetes nyílméregbéka mérgét tartják. Színük és mintázatuk változatos, leggyakoribb a narancs- és citromsárga, a kék és a fekete szín. A nyílméregbékák az aposzematizmus képviselői az állatvilágban, vagyis azért feltűnő színezetűek, hogy ezzel jelezzék a ragadozóknak, valamilyen „biológiai fegyver" birtokában vannak. Ha a rájuk vadászó állatnak a szín nem lenne elég visszatartó erő, akkor a méreg hatását megtapasztalva biztosan letesz arról, hogy máskor ilyen békát fogyasszon.

A tudósokban felmerült a kérdés, hogyha a békák számára jól bevált a figyelemfelhívó színek alkalmazása, akkor miért használnak többféle színt. A kérdés megválaszolására eperbékákkal végeztek vizsgálatokat egy olyan területen, ahol ennek a fajnak két színváltozata (piros és sárga, mindkettő nagy fekete foltokkal) fordul elő. Előzetesen azt várták, hogy a gyakrabban előforduló piros változatnak jobban a túlélési esélyei, mivel ezeket - nagyobb egyedszámuk miatt - a ragadozóknak több alkalma volt megismerni és megtanulni, hogy érdemes kerülni őket. A vizsgálatok azonban meglepő eredményre vezettek: a sárga békák is ugyanolyan sikerrel kerülték el a ragadozótámadást, mint a pirosak. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy a többféle színnek nem a ragadozók elleni védekezésben van szerepe, hanem a békák párválasztásában.

Forrás: blogs.springer.com/lst, elte.prompt.hu, cen.acs.org; Kép forrása: flickr.com

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez