legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Baglyok és pacsirták

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.07.06.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen az egészég szempontjából. Azt, hogy a nap mely szakasza a legmegfelelőbb számunkra a pihenésre, kronotípusunk határozza meg. Milyen következményekkel jár az, ha valaki nem a kronotípusának megfelelő napirendre kényszerül?

Az orvosi szakirodalom különböző kronotípusokba sorolja az embereket aszerint, hogy a nap mely részében aktívak leginkább és mikor optimális számukra az alvás. Akinek a kronotípusa nagyon merev, azokat pacsirtáknak és baglyoknak szokták nevezni. A pacsirták reggel korán kelnek, de este már hamar elfáradnak, míg baglyok reggel nehezen és későn kelnek, de éjjel is aktívak, későn fekszenek. A kettő között természetesen számos átmeneti típus létezik. Gyermekkorban általában mindenki a pacsirta típushoz áll közelebb, 13 éves kor körül dől el, hogy felnőtt korban melyik szélsőség felé tolódik el jobban a szervezet ritmusa.

A magatartáskutatók szerint a baglyok között több a harcias jellem, ugyanakkor hajlamosak a depresszióra. A szakemberek ugyanakkor hozzáteszik, hogy ennek vélhetően az az oka, hogy az iskola és a munkahelyek többsége arra kényszeríti a baglyokat, hogy térjenek el a számukra optimális napi ciklustól. A baglyok dolgát - amerikai kutatók legújabb eredményei szerint - egy genetikai mutáció is nehezíti, amelynek köszönhetően egy részük az ún. DPSD, azaz késleltetett alvási fázis rendellenességben szenved. Az ő szervezetükben, az alvással összefüggő melatonin hormon 5-7 órával később kezd el termelődni, mint egy átlagemberében, sőt alvásuk is töredezett. A baglyok és pacsirták közötti esetleges genetikai különbségek felderítése azonban még további vizsgálatokat igényel.

Forrás: ScientificAmercian.com, webbeteg.hu, feinberg.northwestern.edu/sites/sleep; Kép forrása: flcikr.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez