legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


Az idő újraértelmezve

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.03.30.

Az atomórák 200 millió év alatt egy másodpercet késnek, a metrológusok azonban még ezt is sokallják, ezért pontosabb időmérők után kutatnak.

A Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal nemrég közölt egy tanulmányt, amelyben felvázolják az idő mértékegységének, a másodpercnek újradefiniálásához vezető lépéseket. A másodpercet jelenleg a cézium-133 izotóp két energiaszintje közötti átmenetnek megfelelő sugárzás adott számú periódusának (9 192 631 770) időtartamaként azonosítják. A szakértők szerint pontosabb lehetne az időmérés, ha nem az iménti definíció adná az időszámítás alapját, hanem a látható fény. A kutatók már el is végeztek néhány kísérletet, melynek során néhány ezer itterbium-atomot csapdáztak és hűtöttek lézerek segítségével és ezek segítségével végeztek időmérést. Az itterbiumot alkalmazó eszközök 100-szor pontosabbnak bizonyultak céziumot tartalmazó társaiknál. Az még nem eldöntött tény, hogy az új időmérés alapját az itterbium adja majd, ugyanis stroncium atomokkal és alumínium ionokkal is zajlanak kísérletek.

Az ígéretes eredmények ellenére a szakemberek szerint még sok időbe telik az, mire az idő hivatalos definíciója biztosan lecserélhető lesz a cézium alapú meghatározásról egy újra. A definíciókat tárgyaló bizottság ugyanis eleve csak négy évenként ülésezik és az idei ülésen még biztosan nem kerül napirendre a másodperc újradefiniálásának ügye. Ráadásul jelenleg használt eszközeink számára elég pontos a céziumon alapuló időmérés is, csak olyan speciális területen lenne érzékelhető az új mérési módszer előnye, mint az űreszközök navigációja.

Forrás: siencemag.org, Wikipédia, tudasbazis.sulinet.hu; Kép forrása: flickr.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez