legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


A vízicsigák érzik a veszélyt

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.12.30.

A gyógyszermaradványok és a rovarölőszerek vízi élőlényekre kifejtett hatását vizsgálták az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének kutatói a vízicsigák példáján.

A vizsgálatokhoz modellállatként választott közönséges vízicsiga Görögország és Skandinávia északi részének kivételével egész Európában honos, Svájcban még 1400 méteres tengerszint feletti magasságban is megtalálható. Európa mellett elterjedési területéhez tartozik Ázsia nyugati része, sőt az 1800-as évek második felében Amerikába is behurcolták, azóta az Egyesült Államok keleti partvidékén és Kanada déli részén is elterjedt. A tudósok választása azért esett a vízicsigákra, mert ezeknek a puhatestűeknek ugyan jóval kevesebb idegsejtje van, mint egy gerincesnek, de ezek nagyobb méretűek, ezért a kutatók számára jobban megfigyelhetők. Ráadásul, korábban már tanulmányozták a vízicsigák táplálkozásáért, mozgásáért és szaporodásáért felelős neuronhálózatokat.

A MTA kutatói által elvégzett vizsgálatok tanúsága szerint a vízicsigák „megérzik" a gyógyszermaradványok jelenlétét és próbálnak elmenekülni ebből a környezetből. A rovarölőszerek hatásait vizsgáló kísérletsorozatban pedig megfigyelték, hogy a csigák a Parkinson-kórra jellemző tüneteket mutattak a szennyezett vízben. Mindezek az eredmények azért is értékesek, mert bizonyítják a vízicsigák modellállatként való alkalmazhatóságát bizonyos idegrendszeri betegségek esetében, vagyis a jövőben bizonyos alapkutatások során elkerülhető lesz a gerincesekkel (egerekkel, patkányokkal) való bonyolultabb és költségesebb kísérletezés.

Forrás: innoteka.hu, Wikipédia, okologia.mta.hu; Kép forrása: Wikipédia

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez