legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


A szavak tényleg számítanak!

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.04.30.

Az orvosi feljegyzésekben használt stigmatizáló nyelvezet hatással lehet arra, hogy milyen kezelést kap a beteg - állítja az amerikai The Journal of General Internal Medicine májusi számában megjelent tanulmány.

Mary Catherine Beach, Phd kutatásvezető 400 (képzésben résztvevő és rezidens) orvosjelöltnek mutatott két feltételezett betegek kórlapja közül egyet: egy 28 éves sarlósejtes vérszegénységben és egy csípőfájdalomban szenvedőét.

A feljegyzések orvosi információkat tartalmaztak, míg az egyik semleges nyelvezetet használt, addig a másik különböző értékelő/minősítő megjegyzéseket is tartalmazott.
Beach és kollégái azt tapasztalták, hogy azon orvosjelöltek, akik a stigmatizáló kórlapot olvasták, nagyobb valószínűséggel negatívabb hozzáállással viszonyultak a páciensekhez, mint azok, akik a semleges hangvételű kórlapot tanulmányozták. Sőt, nemcsak attitűdjük változott, hanem a páciens fájdalmát is kevésbé agresszíven kezelték.

„Egyre erősebb a bizonyíték arra, hogy az egészségügyben a kommunikációhoz használatos nyelvezet tükrözi és hatással van a klinikai hozzáállásra a páciensek irányába" - mondja Anna Goddu, diák, aki a tanulmány egyik közreműködő szerzője. „Az orvosi feljegyzések fontos és eddig figyelmen kívül hagyott útvonalai annak az orvosi előítéletnek, hozzájárulva az egészségügyben tapasztalható egyenlőtlenségekhez."

Goddu hozzáteszi, hogy bár a téma további kutatásokat igényel, reményei szerint ez a tanulmány felnyitja az emberek szemét. „Remélem, folytatja, hogy a tanulmány kétszer is meggondolásra készteti a klinikumban dolgozókat, hogy lényegtelen elemeket és viselkedéseket említsenek meg a páciens kórtörténetében."

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/words_matter_stigmatizing_language_in_medical_records_may_affect_the_care_a_patient_receives; A kép forrása: https://pixabay.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez