legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


A kétnyelvűség előnyei

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.07.12.

Globalizálódó világunkban egyre többen vannak azok, akik két nyelvet az is az anyanyelvüknek tekintenek. A kétnyelvű emberek agya különbözik azokétól, akik a kisgyermekkorukban csak egy nyelvet sajátítottak el.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1980-ban az emberek 9,6%-a használt családi környezetben az angolon kívül egy másik nyelvet is, ez a szám 2013-ra 20,7%-ra nőtt. A kutatók szerint már a csecsemők is képesek arra, hogy két, általuk hallott nyelv között különbséget tegyenek, és amikor ők maguk is elkezdenek beszélni tanulni, nem zavaró számukra, hogy párhuzamosan fejlesszék szókincsüket mind a két nyelven. A gyerekeknek az sem okoz nehézséget, hogy felismerjék, melyik rokonukkal melyik nyelven kell beszélgetniük. A Florida Atlantic Egyetemen végzett kutatások azt is kimutatták, hogy előfordulhat ugyan, hogy a gyerekek keverve használják beszédükben az általuk párhuzamosan tanult két nyelv szavait, de ennek nem az az oka, hogy nem tudják megkülönböztetni melyik szó melyik nyelvhez tartozik. Általánosságban ugyan elmondható, hogy a kétnyelvűek valamennyire lemaradnak a nyelvi fejlődésben egynyelvű társaikhoz képest, de ezt a hátrányt az idők folyamán mindig behozzák és mindkét nyelvet sikeresen el tudják sajátítani.

A New York-i Fordham Egyetemen egy- és kétnyelvű embereket próbáltak megtanítani egy mesterséges nyelvre és a tanulási folyamat közben vizsgálták agyhullámaikat. Míg a kétnyelvűek esetében már a vizsgálat első napján sikerült olyan agyhullámokat kimutatni, amelyek az jelzik, hogy aktívan használnak egy adott nyelvet, addig a másik csoportnál csak a kísérlet első hetének vége felé jelentkeznek ezek az agyhullámok, vagyis a kétnyelvűek gyorsabban tanulnak nyelvet, mint az egynyelvűek.

Forrás: Medical News Today, psychologytoday.com, youtube.com; Kép forrása: flickr.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez