legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


A félelem szaga

Tudásfeltöltés > Aktuális
2017.08.06.

Gyakran mondják, hogy a kutyák megérzik, ha félnek tőlük. Az emberek és a kutya kapcsolatának eddigi kutatása azonban általában kimerült a gesztusok, arckifejezések és a kiadott hangok tanulmányozásában, pedig lehet, hogy a félelemnek tényleg van szaga...

Ernest Seton skót természetbúvár már az 1800-as évek vége felé elkezdte a kutyák szaglásának tanulmányozását. A négylábúak vizelettel való szagjelzéseit „szagos hírközlő" néven emlegette és megfigyelte, hogyan használják ezt eszközként a fajtársaikkal való kommunikációra. Pár évtizeddel később, 1933-ban Budgett már arról ír a könyvében, hogy a kutyák akkor is tudják valakinek a szagnyomát követni, ha a célszemély gumitalpú cipőt visel és kövezett úton halad, sőt egy ideig még akkor is, ha felül egy kerékpárra. Azt is megfigyelte, hogy a kutyák számára a kora esti órák a legideálisabbak egy szagnyom követésére, mivel ekkor a talaj hőmérséklete néhány Celsius-fokkal magasabb a levegőénél. Egy évtizeddel Budgett kutatásai után már arra is rájöttek, hogy a hím egyedek jobbak a szagok követésében, mint a nőstények. 1961-ben már arra a népi megfigyelésre megtalálták a tudományos magyarázatot, hogy a kutyák hogyan tudják egy tehéncsordából kiválasztani az ovuláció előtt álló nőstényeket. (A kutyák szaglás útján érzékelik a hormonok szintjének megemelkedését.)

Azt már az 1950-es évek óta tudjuk, hogy az ebek képesek megkülönböztetni az ugyanazon személy testfelületének különböző részeiről származó váladékokat, de a legújabb kutatások szerint a különböző lelkiállapotok között is különbséget tudnak tenni. Ha a kutyáknak vidám emberek izzadtságát mutatták meg, akkor úgy viselkedtek, mint amikor nagyon kíváncsiak valamire. Ha azonban olyanok izzadtságát kellett megszagolniuk, akik féltek valamitől, akkor a kutyák úgy kezdtek viselkedni, mintha egy idegennel találkoztak volna, nyugtalanok lettek, szívverésük felgyorsult.

Forrás: sciencemag.org, amarqt.com, Wikipédia; Kép forrása: flickr.com

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez