legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


A fehérjék miatt öregszünk

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.04.15.

Az öregedés folyamatában szerepet játszó fehérjéket azonosítottak az ELTE és az MTA SZTAKI kutatói közös projektjükben. Eredményeikkel hosszú távon hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az időskort egészségesebben tölthessük.

Az öregedés molekuláris biológiai háttere még kevéssé ismert a tudomány számára, a tudósok eddig 300 fehérjét hoztak összefüggésbe az öregedés folyamatával. Beazonosították például azt a helikáz fehérjét, amelyet az a gén kódol, amely a Werner-szindróma kialakulásáért felelős. A betegségben szenvedők purbertáskoruk után hirtelen az öregedés tüneteit kezdik mutatni: őszülnek, hullik a hajuk, hangjuk rekedtessé válik, bőrük vékonyodik és megkeményedik. Nemcsak külsejük változik drasztikusan, a Werner-szindrómások körében gyakori a szürkehályog, a cukorbetegség és a csontritkulás, valamint egyes daganatos betegségek is. Állatkísérletek során igazolták, hogy a FOXO1 és az mTOR nevű fehérjék működésének befolyásolásával lassítani lehet az öregedést.

Az ELTE és az MTA SZTAKI kutatói szerették volna az eddig beazonosított, öregedéssel összefüggő fehérjéket valamilyen rendszerbe foglalni, ezért összegyűjtöttek 21000 fehérjetulajdonságot és ezeket gép tanulási algoritmusokkal több körben elemezték. Végül a tulajdonságok körét sikerült 36-ra szűkíteniük, azaz ennyi szempontnak kell egy fehérjének „megfelelnie" ahhoz, hogy hatással legyen a szervezet öregedésére. A 36-os lista segítségével már sikerült is két újabb, öregedéssel összefüggésbe hozható fehérjét beazonosítani. A kutatócsoport eredményei hosszabb távon az időskori életminőség javításához is hozzásegíthetnek minket.

Forrás: ELTE sajtóközlemény, ghr.nlm.nih.gov, Nature; Kép forrása: flickr.com

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez