legnézettebb
tovább >>
legújabb
tovább >>


A fáknak is van pulzusa

Tudásfeltöltés > Aktuális
2018.04.12.

Magyar és dán kutatók facsemeték lézeres vizsgálatával igazolták, hogy a víz nyomása a fákban néhány órás változékonyságot mutat, vagyis a fáknak is van „pulzusa".

A szakemberek korábban mérési zajnak hitték azokat az apró, néhány órás ingadozásokat, amelyeket a fák törzsének átmérőjének mérésekor tapasztaltak. A legújabb eredmények tükrében azonban már úgy vélik, hogy a jelenség a törzsben uralkodó vízáramlási viszonyok periodikus változásának tudható be. Ahogyan az állatokban a vér szállítását a szívizom összehúzódása és elernyedése keltette szívó-nyomó hatás biztosítja, úgy zajlanak le periodikus nyomásváltozások a fákban is.

A legújabb kísérletek során a kutatók lézerszkenner segítségével 22 facsemetében vizsgálták meg a víz mozgását. A lézerszkenner segítségével több millió pontban, néhány milliméteres pontossággal lehet méréseket végezni. Az eszköz infravörös tartományban működik és mivel mindig csak egy néhány milliméteres területet világít meg és azt is csak a másodperc törtrészéig, ezért nem avatkozik be a természetes folyamatokba úgy, mint például a hagyományos fényképezőgépek. A kutatóknak ezzel a módszerrel sikerült kimutatni, hogy a fák ágai 2-6 óra közötti hosszúságú ciklusokban mozognak fel-le, vagyis a fák ritmikusan pumpálják a vizet. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont és a BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék részvételével zajló nemzetközi kutatás egyszersmind megcáfolja azt az elméletet is, hogy a növényeknél észlelhető legrövidebb ciklus a cirkadián ritmus, azaz a nappal és az éjszaka váltakozása.

Forrás: mta.hu, erdeszetilapok.oszk.hu, tandfonline.com; Kép forrása: flickr.com

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez